Zašto život bez glutena? - Barun

Zašto život bez glutena?

Isključivanje glutena iz vaše prehrane može se činiti kao težak i ograničavajući zadatak. Srećom, postoji mnogo zdravih i ukusnih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten. Najisplativiji i najzdraviji način da slijedite bezglutensku prehranu je traženje ovih prirodno bezglutenskih grupa hrane, koje uključuju: voće, povrće, meso i perad, riba i plodovi mora, mliječni proizvodi, grah, mahunarke i orašasti plodovi.

 

barun gluten free hrana bez glutena
Photo: ©BIT24 - STOCK.ADOBE.COM

Čista pšenična i ječmena trava su bez glutena, ali glutena ima u sjemenkama. Ako se ne beru ili ne obrađuju ispravno, postoji opasnost od kontaminacije glutenom. Postoje mnoge prirodne žitarice bez glutena u kojima možete uživati na razne kreativne načine. Mnoge od ovih žitarica mogu se naći u vašoj lokalnoj trgovini, ali neke od manje poznatih žitarica mogu se naći samo u trgovinama specijalizirane ili zdrave hrane. Ne preporuča se kupnja žitarica iz spremnika za rinfuzu zbog mogućnosti unakrsnog kontakta s glutenom. Hrana koju treba izbjegavati kada ste novi u gluten free prehrani Ovo je samo nekoliko stavki kojih se trebate kloniti u prvih nekoliko tjedana dok još ne rješite stvari. Ne želite sami sebi slučajno izazvati problem: zob/zobena kaša (čak i certificirani GF proizvodi), tortilje, žitarice, granola, snack barovi, krekeri i veganske zamjene za meso.
 
barun gluten free hrana bez glutena
Photo: www.glutenfreeliving.com
Pet pravila Života bez glutena

Adekvatnost.
Budite sigurni da vaša prehrana osigurava dovoljno vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari da nadomjesti one koje svakodnevno trošite.

Ravnoteža.
Nemojte se puniti hranom koja je bogata nekim nutrijentima i zanemarivati druge koji su jednako važni. Dodatak željeza, na primjer, neće nadoknaditi premalo kalcija.

Kontrola kalorija.
Ne unosite više kalorija nego što trošite. Te kalorije koje ne sagorite pohranjuju se kao mast, što može dovesti do pretilosti i drugih zdravstvenih problema.

Umjerenost.
Ograničite određenu hranu – poput one koja sadrži masnoće, kolesterol i šećer. Sizer i Whitney kažu: “Neki ljudi to shvaćaju kao da nikada ne smiju uživati u ukusnom bifteku ili sladoledu s toplim kolačima, ali su pogrešno informirani – umjerenost, ne potpuna apstinencija je ključ.

Raznolikost.
Jedite mnogo različite hrane. Ne samo da ćete dobiti sve potrebne hranjive tvari, nego ćete više uživati u obrocima. Nadalje, mnoge namirnice sadrže male količine toksina i kontaminanata koje vaše tijelo ne primjećuje ako ih ne jedete puno. Pričekajte nekoliko dana prije nego što ponovite hranu kako biste smanjili šanse za bilo kakvu opasnost.  

Naš proizvod svidjet će se svima koji žele da njihova hrana ima priču. Da ima pozitivne utjecaje na njihovo zdravlje i da ju bez problema mogu konzumirati. Svi želimo evocirati lijepe uspomene na hranu bez da ona ima negativan utjecaj na naš metabolizam, probavu i zdravlje općenito. Zdravo itekako može biti ukusno, a naš kruh to itekako pokazuje i na to smo jako ponosni.

Natrag na blog

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.